Бетина Славчева Жотева е български журналист, телевизионен водещ, член на Съвета за електронни

...
Бетина Славчева Жотева е български журналист, телевизионен водещ, член на Съвета за електронни
Коментари Харесай

На 28 октомври рожден ден има Бетина Жотева

Бетина Славчева Жотева е български журналист, ефирен водещ, член на Съвета за електронни медии (мандат 2016 – 2022 година), назначена от квотата на президента Росен Плевнелиев. От май 2020 година до април 2022 година е ръководител на Съвет за електронни медии.

Родена е на 28 октомври 1964 г. в фамилията на волейболиста Славчо Жотев и учителката по литература Людмила Антонова.

Била е омъжена за Огнян Чампоев, посланик и чиновник от МВнР, след това открит и разгласен като секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Магистър е по философия и метафизичен науки от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Бакалавърска степен получава от Държавния университет в Будапеща. Владее свободно пет езика – с изключение на родния си също британски, съветски, френски и испански. Ползва маджарски.

Професионалното си развиване стартира през 1990 година в Българската национална телевизия (БНТ) под името Бетина Чампоева като водещ вести и редактор на интернационалните вести. Била е специфичен сътрудник на Българска национална телевизия в Белград от 1995 до 1997 година

През 1996 година Жотева е представител на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка на БСП – Иван Маразов и Ирина Бокова в акцията за президентските избори същата година. По-късно за малко е медиен консултант на Български бизнес блок на Жорж Ганчев.

В интервала 2000-2005 година е сътрудник на в. „ Труд “ и шеф на бюрото на вестника в Брюксел.

От 2005 година до 2007 година е съветник и анализатор към НАТО.

От 2007 година до 2010 година заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и информационните тактики в Постоянното посланичество на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи.

По това време става известна реакцията ѝ по адрес на инсталацията на чешкия художник Давид Черни „ Ентропа “, изправена пред постройката „ Юстус Липсиус “ в Брюксел по случай чешкото председателство на Европейски Съюз. Жотева упорства за събаряне на българския сегмент.

„ До откриването в четвъртък обаче изискахме от чешките си сътрудници така наречен „ творба “ да е махната от залата, тъй като в противоположен случай тук има мераклии, които желаят да я боядисат или да я счупят с чукове, и то без да питаме чехите за това “, споделила Жотева.

Директор на дирекция „ Връзки с обществеността, връзка и протокол “ в Министерството на финансите (октомври 2010 година – март 2013 г.)

Директор на дирекция „ Връзки с обществеността, връзка и протокол “ в Министерство на стопанската система и енергетиката на България (март 2013 година – юли 2013 г.)

Съветник по медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия бранш в политическия кабинет на Екатерина Захариева, заместител министър-председател и министър на районното развиване и благоустройство в състава на служебното правителство на Георги Близнашки (август 2014 година – ноември 2014 г.)

Говорител на Министерство на външните работи в екипа на министър Даниел Митов (ноември 2014 г. – май 2016 г.)

Член на СЕМ (май 2016 година – май 2022 г.)[2]

Председател на СЕМ (май 2020 година – април 2022 г.)

Дирекция „ Публична връзка “ на Прокуратура на България (от май 2022 г.)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР